
Munkában az angolnacsapdák
A csapdák kihelyezésére a zsilip megnyitásával egy időben felkészültek munkatársaink, a növekvő ütemű vízeresztés és a lassan melegedő víz hatására pedig egyre több angolna indul el az elfolyó vízzel együtt. Reményeink szerint a víz hőfoka hamarosan eléri az angolnák vándorlási kedvét tovább fokozó 7- 8 Celsius fokot, amikor is tömegesen jelennek majd meg a csapdákban.
A túlnyomórészt olasz piacon értékesített angolna zöme marinált formában kerül a fogyasztók asztalára. Az értékesítésből befolyt összeget tógazdaságaink fejlesztésére fordítja Társaságunk, hiszen a halgazdálkodás egyik legfontosabb feladata a minőségi, megfelelő korosztályú, egészséges halállományok pótlását szolgáló népesítőanyag megtermelése.
A tapasztalatok szerint a fogságba kerülő halmennyiség 90-95 százaléka angolna, de egyéb halfajok (ponty, keszeg, kárász, amur) egyedei is bekerülnek a csapdákba. Némelyikük kalandja itt véget is ér, de a fogási tilalommal védett fajok egyedei minden esetben a Sió-csatornában folytatják útjukat.
