Balatoni időjárás
+15°
2022. Május 05. 11:16:01 Elindult a halszállító autó Balatonedericsre: Várhatóan 1,5 óra múlva 380kg kétnyaras compót fogunk telepíteni a helyi Horgászegyesületnél.2022. Április 07. 08:38:03 Elindult a halszállító autó Keszthelyre: Várhatóan 1 óra múlva 438 kg egynyaras süllőt fogunk telepíteni az Akvárium Apartmanházaknál.2022. Március 30. 09:21:50 Elindult a halszállító autó Balatonszemesre és Zamárdiba: 203 kg kétnyaras balint fogunk telepíteni hamarosan a szemesi Lapos-parton, majd újabb 203 kg kétnyaras balint fogunk leszákolni Zamárdiban a Hethland üdülő melletti partszakaszon.2022. Március 24. 14:45:00 Elindult a halszállító autó Balatonföldvárra: 559 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni Balatonföldváron várhatóan fél óra múlva.2022. Március 24. 09:32:40 Elindult a halszállító kamion Badacsonyba: Várhatóan 1,5 óra múlva 736 kg egynyaras süllőt fogunk telepíteni a kikötőben.2022. Március 22. 13:58:51 Elindult a halszállító autó Balatonföldvárra: Várhatóan 20 perc múlva, 2680 kg háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a Nyugati strandon.2022. Március 22. 11:44:49 Elindult a komp a Tihanyi apátság felé: Várhatóan 40 perc múlva, 3000 kg háromnyaras pontyot fogunk telepíteni a Tihanyi apátság előtt.2022. Március 21. 15:20:09 Elindult a halszállító autó Zamárdiba: Várhatóan 20 perc múlva, 2350 kg 3 nyaras pontyot fogunk telepíteni a Hethland üdülő melletti partszakaszon.2022. Március 11. 16:45:33 Elindult a halszállító autó Fonyódra: Várhatóan 20 perc múlva 1100 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni a kutyás strandon.2022. Március 11. 13:27:39 Elindult a halszállító autó Fonyódra: Várhatóan 20 perc múlva 1100 kg kétnyaras pontyot fogunk telepíteni a kutyás strandon.

Kedves Horgásztársak!

Az alábbi témákban várjuk hozzászólásaikat!

Kérjük, hogy a regisztrációkor pontos adatokat adjanak meg. A hozzászólások előmoderálást követően jelennek meg az oldalon.

Témák Válaszok Szerző Megtekintve
Balatoni Horgászrenddel kapcsolatos kérdések 225 Adminisztrátor 61223

Tisztelt Vezetőség!
Egy olyan kérdésem lenne Önökhöz, hogy az áprilisi pergetési tilalmi időben mennyire vet fel aggályokat a sbirolinos horgászat, ami magam felé húzott úszós módszer, ahol is a sbirolino méretével tudom a kívánt vízközt meghorgászni, kereső jelleggel, mint a hagyományos pergetés esetében. Természetesen csonti, giliszta, kukorica csalikkal. Ebben a kérdésben kérném szépen a szakmai meglátásukat.

Tisztelettel: Kerepeczky Attila

Kedves Attila!
A módszer gyakorlása nincs korlátozva a Balatonon, így nem is írhatjuk azt, hogy tilos lenne használata.
Azonban kérni kérhetem rá, hogy tartózkodjon mindennemű aktív, messziről pergetésnek látszó mozdulatsortól, illetve ezt megkövetelő módszertől. Április épp az a hónap, amikor a legkönnyebb halat fogni a Balatonon. Szinte bármely partszakaszon fognak jelenleg is a horgászok szép számmal keszeget, pontyot a már bevált, hagyományos módszerekkel. A kísérletezést hagyja meg májusra, ha kérhetem, mert az aktívan mozgatott módszerek alkalmasak lehetnek az ilyenkor agresszívan reagáló ragadozó halaink megfogására. A fent leírt módszerrel minden bizonnyal magára vonná horgásztársai és a halőrök figyelmét, bejelentéseket generálna, a halőrnek is foglalkoznia kellene az esettel, pedig van bőven más szituáció ilyentájt, ami sokkal érdemesebb a halőr figyelmére.
Megértését és együttműködését köszönöm!
üdv.: Nagy Gábor

Tisztelt Vezetőség!

A 2022. évi Balatoni Horgászrend szerint:
"31. Március 1. – április 30. közötti időben csalihalat, halszeletet, műcsalit, bármely horgászhelyen (parton, stégen, vízi járművön, vízben állva stb.) tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért megtartani TILOS! "
A kérdésem az lenne, hogy a harcsázó módszernél (kuttyogatás) a fenti időszakban használható-e a CLONK TEASER (polip)?
A CLONK TEASER is műcsalinak minősül?

Várom szakmai válaszukat.

Köszönettel: Pozsonyi Lóránt

Tisztelt Pozsonyi Lóránt Úr!

Az idézett horgászrendi pont folytatásaként egyértelműen felsoroltuk, hogy mit nem tekintünk műcsalinak, Ön ezt a szakaszt már nem idézte be: "A kukoricát vagy egyéb magvakat, pelleteket utánzó gumi/szilikon/hungarocell csalikat e horgászrendi pont esetében nem tekintjük műcsalinak, tehát használatuk békés halak horgászatához engedélyezett."
Tehát a clonk teaser nem szerepel a kivételek között, műcsalinak tekintendő, így kérjük március-áprilisban ne alkalmazza. Ha kuttyogatni szeretne, megteheti puhatestű csalival ebben a két hónapban is, de hagyományos (ólom)súllyal legyen szíves felszerelni a készséget. A döntésünk oka, hogy az említett eszköz gyárilag horgokkal felszerelt kreatúra, melyet aktívan mozgatva, a horogra tűzött puhatestű csali alkalmazása nélkül is kapásra ösztönözheti a ragadozókat.
Kérjük szíves megértését!
Tisztelettel:
Nagy Gábor

Tisztelt Vezetőség!

A honlapon elérhető 2022-es horgászrend (https://balatonihal.hu/media/files/BALATONI_HORGASZREND_2022.pdf) az alábbi mondatott tartalmazza: "A darabszám- és méretkorlátozások, valamint a tilalmi idők táblázata a Balatoni Horgászrend
és a 2021. évi naptár szerint aktualizálva". Gondolom az évszám frissítése nem történt meg. Ha jól gondolom a táblázaté sem, mivel a harcsa tilalmi időszaka 05. 03 -06. 15., azonban 2022.05.02 hétfőre esik. Hol érhető el az aktualizált 2022-es verzió?

Visszajelzésüket előre is köszönöm!

Üdv,
Barnabás

Kedves Barnabás!
Az Ön által hivatkozott cikk csak a horgászrendi módosítások bemutatására törekedett, amiket pirossal kiemeltünk. A változásokat természetesen a 2021-es szöveghez képest mutattuk be. A naptár szerinti aktualizálást nem tekintjük általunk történő módosításnak, mivel az törvényi szabályozás alapján automatikus, természetesen a hétvégék szerint változik. Ha előre pörget a naptárban, Ön is egyértelműen láthatja, hogy a harcsa tilalmi ideje idén május 2-án veszi majd kezdetét.
A 2021-es horgászrend 2022 január 31-ig érvényes, mivel a 2021-es balatoni területi jegyek is addig érvényesek. Így honlapunk menüjében sem változtattuk még meg a horgászrend és így a tilalmi táblázatok szövegét sem (január végéig nem is fogjuk).
Mindettől függetlenül észrevételét figyelembe véve, nehogy másnak is félreértésre adhasson okot, a linkelt cikkben olvasható horgászrendi szöveget frissítve, most már az aktualizált dátumokat találja.

Üdv.:
Nagy Gábor