Csukatelepítési beszámoló

2022. Április 28. 12:39:58
Az alábbiakban összesítve közzé tesszük a 2021.04.26-27. között tartó előnevelt csukatelepítés beszámolóját. A két napon át tartó munka során összesen 260 000 db előnevelt csuka került a Balatonba és befolyóiba, valamint további 50 000 db a Kis-Balatonba. Ezzel a balatoni csukatelepítési kötelezettségünket (250.000 db) sikerült túlteljesíteni, a Kis-Balatonon előírt 100.000 db "előnevelt ragadozó" további részét majd süllőből fogjuk kihelyezni.

A munkát mindkét napon a buzsáki tógazdaságunkban kezdtük, ahol a 3-4 cm-s csukákat az előnevelő tavak elfolyó vizéből szűrve fogták meg kollégáink, majd vízzel töltött és oxigénnel felfújt zsákokba kerültek. Ezekben a zsákokban utaztak el a halak a telepítések helyszíneire.

Az északi parti horgász egyesületek képviselői saját horgászcsónakjaikkal a nád előtt haladva több helyszínen végeztek telepítést, munkájukat ez úton is nagyon köszönjük! Általuk kerültek kis csukák a Szigligeti-öbölbe, Badacsony, Balatonudvari és Balatonkenese térségébe, valamint a Kerekedi- a Paloznaki- és a Balatonfűzfői-öbölbe:

Társaságunk munkatársai szintén az északi part, valamint a Keszthelyi-öböl és a Zala-torok térségében a halőri motorcsónakjainkból végezték a telepítést:

Végül, de nem utolsó sorban a csukaélőhely szempontból fontosabb befolyókba, úgy mint a Nyugati-övcsatornába, a Keleti-Bozót-csatornába, a Cigány-csatornába és a Hévízi-árokba, valamint a Kis-Balaton I. ütemébe a partot nagy terülten bejárva helyeztünk ki csukaivadékot.