Közlemény a tavaszi halbetegségekről
A tavaszi elhullás természetes folyamatnak tekinthető (busa és angolna esetében is), és többnyire az ívási időszakban, valamint azt követően jelentkezik némi elhullás a keszegfélék és a garda között. A kedvezőtlen kondícióban lévő, rosszul telelt, idős és/vagy beteg egyedek az ívás jelentette többlet energia-veszteség miatt pusztulnak el ilyenkor. A most tapasztalt elhullás azonban a szokásosnál nagyobb méretet öltött a garda esetében. Az elmúlt hetekben döntően fújó északias szelek miatt a tetemek elsősorban a déli parton jelentkeztek nagyobb számban. Az áramlási viszonyoknak megfelelően az elhullott gardák nem egyenlően oszlottak el, egyes partszakaszokon egyáltalán nem észlelték, máshol tömegesnek tűnhetett a mennyiség. Halászati őreink és halászaink a korábban megszokott gyakorlatnak megfelelően gondoskodnak az elhullott halak folyamatos begyűjtéséről. Az utóbbi napok tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy – bár még mindig található néhány friss tetem is – az elhullás lecsengőben van a nyugati és középső medencében. Az eseményeket a jogszabályokban foglalt kötelezettségeinknek megfelelően jelentettük az illetékes Halgazdálkodási Hatóság felé, valamint több esetben sikerült frissen elhullott példányokat begyűjtenünk; azok laboratóriumi vizsgálata még folyamatban van, az eredményekről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.
Idén tavasszal a korábbiaknál nagyobb mértékű, úgynevezett Tracheliastes maculatus rákfertőzöttség tapasztalható a dévér állományban. Ez a Lernaea-félékhez tartozó, parazitikus életmódot folytató copepoda rák a dévérkeszeg testfelületén, a pikkelyekhez rögzülve található meg. A Balatonban a dévérkeszeg ívásával egy időben a bántalom évről-évre menetrendszerűen megjelenik, de idén a kártétele (az állomány fertőzöttsége) magasabb az elmúlt évekhez képest. A kis parazita rák átfúrja a pikkelyt és a bőrt, a bőr alatt rögzül, ezáltal pirosodás, göbszerű, néha nyílttá váló seb alakulhat ki a halon. Természetesen az ilyen hal a szokásos előkészületek után (pikkelyezés és zsigerelés) elfogyasztható, de erősebb fertőzöttség esetén degusztáló lehet.