Kormorán riport

2014. Április 07. 16:35:00
Javában folyik a hazánkban is nagy számban élő nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo) költési időszaka. A populációk úgynevezett költőtelepeken fészkelnek, kirepülésükig ott nevelik fiókáikat. Fészkeiket elsősorban fákon alakítják ki, de a rejtett, nem háborgatott nádasok mélyén termeszvárakhoz hasonlatos költőhelyeket is építenek.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai engedélyezett állomány-szabályozási munkát folytatnak a Kis-Balatonon, melynek során zsírral kenik be a kormoránok tojásait. Az e módon kezelt tojások nem kelnek ki, ezért remélhetőleg a kormorán kolóniák egyedszáma sem emelkedik tovább, ami mindannyiunk közös érdeke, mert a vizes élőhelyek „kormorán-eltartó képessége” véges. A hazai és külföldről ide érkező kárókatona-tömeg táplálkozásával igen komolyan terheli a hazai természetes vizeket, és a halgazdaságok rentábilis működtetését is erősen veszélyezteti.

A helyszínen tapasztaltuk, hogy a tojások egy része már kikelt, ami – az előző évek tapasztalatát tekintve – igen korainak mondható. A szakemberek szerint a kis „katonák” a következő 4-5 hetet a telepen töltik szüleik táplálására szorulva, azután kirepülnek, és elkezdenek önállóan halászni…

Az állományszabályozási munka során Társaságunk megfigyelőként volt jelen.