Halőrzés tapasztalatai 2014.03.31.-04.06.

2014. Április 09. 14:15:00
A hétvégi szeles, borult időn kívül kellemes horgászidő volt egész héten. Kiegyenlített fogási lehetőségek jellemezték az időszakot, kivételt csak a frontok érkezése jelentett.

Az időjárás szeszélye pont a hétvégére hozott szelet és vasárnapra vihart is. Hétfőtől péntekig nagyon kellemes idő volt, akinek volt alkalma az jól ki tudta használni az időt. Szinte mindenhol fogtak halat a horgászok, kiugróak voltak a megszokottan „haldúsabb” helyek, mint Tihany, vagy Balatonföldvár, Fonyód.

Szinte horgászverseny körülményekkel lehetett találkozni a Nyugati-övcsatornán Balatonújlaknál, ahol délután és este szinte teljesen végigülték az aszfaltos út melletti helyeket. Mivel a keszeg ívott, így azt szinte mindig lehetett fogni, néhányan angolnát is akasztottak.

Érdekes, hogy az angolna ebben az évben nem jelent meg a tavalyihoz hasonló nagy számban sem a Zalán, sem Nyugati-övcsatornán.

Halászati őreink az elmúlt héten nyolc engedély nélküli horgászt találtak a Balatonon, valamint Szigliget térségében a nádfal előtt 10 méter eresztőhálót találtunk. Ismételhetem magamat a fogási napló vezetésével kapcsolatban, ellenőrzéseink során rengeteg idő megy el azzal, hogy a halászati őrök a fogási napló megfelelő vezetését magyarázzák el a horgászoknak, van, akinek már többedszer. Reméljük, lassan mindenkivel sikerül tisztázni kellő mélységben a napló vezetésének rejtelmeit.

Pénteken a megyei halgazdálkodási felügyelővel is végeztünk közös ellenőrzést, Balatonberény és a Nyugati övcsatorna térségében. Vidám esemény volt, amikor hat horvát halászati őrrel találkoztunk, akik hétvégi horgászatra érkeztek a csatornára.

Havranek Mihály
vagyonvédelmi és halőri vezető