
Halásszunk vagy horgásszunk?
A balatoni halakat már nem a halászok, hanem a horgászok foghatják ki. Az éttermek étlapjain szerepel a „balatoni” fogas, de ezek nem innen valók, hanem például Kazahsztánból, vagy ha mégis helyi, akkor illegálisan szerezték be. Szári Zsoltot, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük aktuális ügyekről.
– Folyik még halászat a Balatonon?
– 2013 december 5 óta nincs halászati tevékenység a Balatonon.
Mind az állított hálós, mind a vontatott hálós halászat leállításra
került. Az előbbi módszer a nagy testű busák kifogására volt alkalmazva,
az utóbbi pedig elsősorban keszeg és süllő fogására. Jelenleg csapdás
és varsás angolna halászatra van csak engedélye a Balatoni
Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nek, a tó halgazdálkodási hasznosítójának,
amiből a csapdás módszer a tavaszi vízeresztés ideje alatt működött is,
míg a varsával történő halászatra ez ideig nem került sor.
– Miért kellett, hogy így történjen?
– Az új
halgazdálkodási törvény a természetes vizeinken, így a Balatonon is a
horgászati hasznosítást helyezi előtérbe a halászati hasznosítással
szemben, de nem zárja ki az ökológiai célú és rekreációs halászat
lehetőségét. 2016-tól kezdve minden természetes vizünkön beszüntették a
kereskedelmi célú halászatot. Ezzel piac nyílt a tógazdasági
akvakultúrák előtt, hogy az esetlegesen jelentkező hiányt pótolhassák.
Információink még nincsenek arról, hogy valóban történt-e
keresletnövekedés a hazai édesvízi akvakultúráknál.
– A fentiek következtében a következő kérdés fogalmazódott meg a
gasztronómiában érdekeltek részéről: amennyiben ez tartós állapot
marad, miképpen lesznek a tóparti vendéglők ellátva balatoni hallal?
–
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. fő feladata az, hogy a
Balatonon fenntartható halgazdálkodást folytasson. Tudjuk, hogy a
horgászok által kifogott hal mennyisége, amely az elmúlt esztendőben
rögzítetten 620 tonna volt, közelít a korabeli időszakok halászattal
kitermelt halmennyiségéhez. Mindez a horgászlétszám nagyarányú
emelkedésének, valamint a horgászmódszerek tökéletesedésének tudható be.
Ebből látható, hogy a Balatonból még halászmódszerrel is halat kivenni
nem lehet, részben a fenntarthatóság okán, részben pedig egyszerű
jogsérelem miatt.
– Más vizekből is fogy a hal?
– A jelenkor
problémája az óceánok és tengerek túlhalászata; mit várunk el egy
mindösszesen 60 000 hektáros víztértől? A tengeri halak, rákok és
kagylók jelentős része, ma már 53 százaléka akvakultúrákban termelődik
meg manapság is, és ez a folyamat, azaz a tengeri akvakultúrák további
fejlesztése és bővítése korunk egyik létkérdése. Példaként említsük meg
itt a vadvízi lazacot. Lazac korlátlan mennyiségben kapható a piacon,
azonban az ketrecekben nevelt termék. Igazi vadvízi lazachoz kvótára,
horgászmódszerrel kifogva lehet elsősorban hozzájutni, csak igen
korlátozottan halászattal fogotthoz, és rendkívül magas áron.
Nyilvánvaló, ha az igényeknek megfelelő mennyiségű vadvízi lazacot
akarnánk kifogni a tengerekből és óceánokból, akkor néhány év alatt ez a
faj eltűnne a bolygónkról. De ha egy dalmát tengerparti kisvendéglő
szemeteskukájába belepillantanánk, láthatnánk az oda kidobott csomagoló
anyagokon, hogy a vendég által jóízűen elfogyasztott tintahal karika
vagy tengeri halfilé honnét, mely akvakultúrából, vagy éppen az igen
távoli óceánból került az asztalára, és nem feltétlenül az előtte
ringatózó Adriai-tengerből.
– Mi a helyzet a többi nagyobb magyar tóval?
– Látni
kell továbbá, hogy például a Velencei-tó partján sem lehet Velence-tavi
halat kapni, a Tisza-tó partján sem lehet Tisza-tavi halat fogyasztani,
mert ott sincs halászat, ahogy Európa más természetes édesvízén sincs.
Amennyiben Balatonból kifogott hallal szeretnénk ellátni a gasztronómia
oldaláról felmerült igényeket, néhány év alatt teljes kifosztásra
kerülne a víz.
– Másutt is előnybe került a horgászati hasznosítás?
–
Igen, s nem véletlenül. Részben azért, mert amíg egy kiló halászattal
kifogott hal egy egység jövedelmet generál a térségben, addig a horgász
által megfogott egy kiló hal ennek a 8-10-szeresét. Továbbá pedig azért,
mert a horgászatra, mint rekreációs tevékenységre egyre nagyobb az
igény, mind szélesebb rétegek hódolnak ennek a szenvedélynek. S ne
feledjük: szinte kizárólag az ő anyagi hozzájárulásaik fedezik, teszik
lehetővé a balatoni halgazdálkodás egyéb elemeinek, mint a
haltelepítésnek, halőrzésnek, az elhullott halak gyűjtésének
fenntarthatóságát. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. sem a
gasztronómia, sem az állam felől egy forintot sem kap erre a feladatra.
– Rengetegen panaszkodnak, hogy a Balaton-parton nem lehet balatoni halat enni.
–
Ez a halászat visszaállítását szorgalmazók egyik érve. Tény azonban,
hogy korábban sem csak balatoni halat szolgáltak fel balatoniként, sőt!
Példaképpen: 2013-ban összesen 2,5 tonna süllőt fogott a halászati cég,
de ebből a tóparti vendéglátói körbe mindössze 1,5 tonna került vissza,
azaz ekkora mennyiség volt tekinthető legálisan beszerzett balatoni
süllőnek. Az egyik legkiválóbb balatoni vendéglátóhelyként jegyzett
étterem abban az évben mindössze 15 kilogramm süllőt vásárolt a
halászati társaságtól! Ugyanakkor tudjuk, hogy csak a szigligeti
süllőfesztivál két napja alatt elfogy közel két tonna süllő, a tó
környéki éves felhasználás pedig 40-60 tonnára becsülhető. Azt is
tudjuk, hogy a vendéglősök, halsütők mindig előnyben részesítették az
olcsóbban beszerezhető, más vízrendszerekből származó süllőket. Tehát az
eddig felszolgált hal sem volt balatoni, vagy illegális beszerzésből
származott. S szerencsésebb eset volt, amikor a balatoni süllőt rendelő
vendég egyáltalán süllőt kapott, s nem valami lényegesen olcsóbb tengeri
halfilét.
– A vendéglátósok legfőbb érve, hogy a
balatoni hal egy különleges minőségű, sokkal magasabb értéket képviselő
termék, mint a tógazdaságból, intenzív tenyésztésből vagy távoli
víztestekből, például Ukrajnából vagy Kazahsztánból származó hal.
–
Ez valóban így van, és ha a Balaton jelenlegi vízminőségére tekintünk,
nyugodtan nevezhetjük az abból kikerülő halat bioterméknek. Viszont ha
valamilyen termékcsoporton belüli termék magasabb minőséget képvisel,
azért mindenhol a piacon magasabb árat kell fizetni. Éppen ezért téves
elvárás volt a gasztronómia részéről, hogy a balatoni halat a
tógazdaságihoz hasonlatos árszínvonalon szerezhesse be. Elég csak a
marhahúsok közötti áreltérésekre gondolni, mint a holsteinfríz, az
angus, vagy a híres köbe marha, aminek európai tenyésztett változata a
wagyu. Idehaza jobbára az olcsó holsteinfríz húsa kerül az asztalunkra,
de a két-háromszor annyiba kerülő angus is beszerezhető, ahogy adott
esetben a wagyu is, aminek húsa kilónként 50-60 ezer forintba kerül.
– A vendéglátósok hajlandóak-e megfizetni a magasabb minőséghez társuló magasabb vételi árat?
–
A legtöbben bizonyára nem, hiszen nagyon sokan azért nem a
társaságunktól szerezte be korábban sem például a süllőt, mert a piacon
tudott olcsóbban vásárolni. Például a kazah süllő kilónkénti ára
jelenleg 2350 forint. Frissen tisztított, intenzív technológiával nevelt
süllő is van a piacon, igaz, annak az ára 3900 forintot kóstál
kilónként.
– A balatoni angolna kapós?
–
Tavasszal, a Sió-zsilipnél elhelyezett csapdákkal fogott angolnákból
kiajánlottunk a jelentősebb szállodáknak. Talán meglepő, de egyetlen
szállodától sem kaptunk megrendelést egy kilónyi balatoni angolnára sem.
Hasonlóan beszédes, hogy korábban a vendéglátósok csak jelzésértékkel,
évente 5-50 kilónyit vásároltak Társaságunktól süllőt.
– A kisebb értékű halakat veszik?
–
A kisebb értékű, kevesebb üzleti haszonnal kecsegtető halfajok kínálati
hiányából eredő problémák elsősorban a kisebb, közvetlen vízparton
működő halsütők üzletvitelét befolyásolhatja. Szinte kizárólag a
keszegről van itt szó, mely halfaj amúgy is nehezen tudott
megkapaszkodni a halsütők kínálatában a hekk megjelenése óta. Ennek oka
egyszerű: míg a keszeg erősen szálkás hal, ráadásul a sütés közben sokat
veszít súlyából, addig a hekk teljesen szálkamentes, és megsüthető úgy,
hogy nyers tömegéből semmit se veszítsen. Ettől függetlenül keszeg
jelenleg is korlátlan mennyiségben szerezhető be a piacról, ellátási
hiány nincs. Mindenképpen említést érdemel, hogy az 1980-90-es években
folytatott iparszerű halászattal kitermelt keszeg döntő része, sok-sok
100 tonna hosszú bértárolást követően, a szavatosság lejártával a solti
állati hulladék feldolgozóban végezte, mert eladhatatlan volt.
– Mi jelenthet megoldást?
–
Társaságunk jelentős energiákat fektet be annak érdekében, hogy az
urbanizáció által elvesztett ívóterületeket valahogyan pótoljuk, és az
élőhelyeket fejlesszük. Örömmel számolhatunk be arról, hogy néhány hete
konzorciumban elnyertünk egy pályázati forrást, amelyből nagyon sok, a
balatoni halgazdálkodást kiszolgáló kutatás, fejlesztés és végső céllal
bevezetett innováció kerülhet megvalósításra. Ennek keretében olyan
fejlesztéseket tudunk megvalósítani az elkövetkezendő négy évben,
amelyre a déli vasútvonal megépítése óta vár a Balaton és a balatoni
halgazdálkodás.