Egy vérbeli pontyhorgász a Balatonnál

2014. Április 24. 19:40:00
A bojlis horgászmódszer gyakorlásának balatoni akadályai minden tésztagolyós horgász előtt ismertek. Többek között ismerjük az időjárás szélsőségeinek korlátozó hatásait, a különböző vízterület-részek megközelíthetőségének és meghorgászhatóságának nehézségeit, valamint a jelenlegi horgászrend idevágó szabályait is. Ennek kapcsán volt találkozóm Bujáki Gézával, aki közismerten szenvedélyes balatoni pontyhorgász, de mindenképpen előnyben részesíti a természetes-, vagy természeteshez közeli (RSD, Gyékényes, stb.) víztereken való horgászatot.

Géza éppen a déli parton kezdett el horgászni, amikor a megbeszéltek szerint felkerestem horgászhelyén, Balatonlelle közelében. Késő délutánra járt az idő, enyhe északi szellő zavarta csak a vízfelszínt. Az egész napra jellemző borultság ugyan nem ígért esőt, de a stabilizálódó légnyomással karöltve ígéretes horgászidőnek volt tekinthető

Gézával hosszasan beszélgettünk a balatoni bojlis horgászat fejlesztési lehetőségeiről és feltételeiről, természetesen felidézve a múltbéli horgászélményeket is, amikor – mi sem természetesebb – szép elhúzós kapás zavart meg bennünket.

Ennél szebb zavar azonban nem támadhat két horgász értekezésében: a csodálatos alkatú, 14 kilós tükrös néhány fotó erejéig rövidesen Géza birtokába került, majd alapos kioktatást követően (felhívva figyelmét a felelőtlen táplálkozás veszélyeire) vissza a Balatonba. Igazán nem rossz kezdés, mi több: az év első balatoni pontyának még egy „rutinos, öreg róka” sem kívánhat jobbat. Innét is gratulálok még egyszer Gézának, és további eredményes, Balaton-parton eltöltött órákat, szép pontyokat kívánunk!

Szári Zsolt