A „Balatoni hal” uniós oltalomban részesült!

2021. Június 14. 16:14:23
A hazai eredetvédelem elfogadása után a mai nappal nyilvánossá vált, hogy az unió is elfogadta és helyt adott kérelmünknek. Ezzel a Balatoni hal oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékké vált. A termék bevezetése már folyamatban van. A minőségbiztosítás kidolgozása, a vágópont kialakítása és a termék Balaton parti bevezetése ezennel megkezdődhet! 

2021.6.14.   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 209/91

A BIZOTTSÁG (EU) 2021/949 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

(2021. június 7.)

egy elnevezésnek az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába való bejegyzéséről („Balatoni hal” [OFJ])

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre,

tekintettel a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek minőségrendszereiről szóló, 2012. november 21-i 1151/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletre (1) és különösen annak 52. cikke (2) bekezdésére,

mivel:

(1)

Az 1151/2012/EU rendelet 50. cikke (2) bekezdése a) pontjának megfelelően a Bizottság közzétette az Európai Unió Hivatalos Lapjában Magyarország kérelmét (2) a „Balatoni hal” elnevezés bejegyzésére.

 

(2)

A Bizottsághoz nem érkezett az 1151/2012/EU rendelet 51. cikke szerinti felszólalási nyilatkozat, ezért a „Balatoni hal” elnevezést be kell jegyezni,

ELFOGADTA EZT A RENDELETET:


1. cikk

A „Balatoni hal” (OFJ) elnevezés bejegyzésre kerül.

Az első bekezdésben említett elnevezés a 668/2014/EU bizottsági végrehajtási rendelet (3) XI. melléklete szerinti 1.7. osztályba (Friss hal, puhatestűek és rákfélék, valamint ezekből készült termékek) tartozó terméket jelöl.

2. cikk

Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.

Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Kelt Brüsszelben, 2021. június 7-én.

a Bizottság részéről,

az elnök nevében,

Janusz WOJCIECHOWSKI

a Bizottság tagja

(1)  HL L 343., 2012.12.14., 1. o.

(2)  HL C 63., 2021.2.23., 27. o.

(3)  A Bizottság 668/2014/EU végrehajtási rendelete (2014. június 13.) a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek minőségrendszereiről szóló 1151/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alkalmazására vonatkozó szabályok megállapításáról (HL L 179., 2014.6.19., 36. o.).


forrás: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2021.209.01.0091.01.HUN&toc=OJ%3AL%3A2021%3A209%3ATOC


 

A „Balatoni hal” uniós oltalomban részesült!

 

A hazai eredetvédelem elfogadása után a mai nappal nyilvánossá vált, hogy az unió is elfogadta és helyt adott kérelmünknek. Ezzel a Balatoni hal oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékké vált.

A termék bevezetése már folyamatban van. A minőségbiztosítás kidolgozása, a vágópont kialakítása és a termék Balaton parti bevezetése ezennel megkezdődhet!

 

„Balatoni hal” elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén „Balatoni hal”-nak csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.

A „Balatoni hal” tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet. A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos halgazdálkodással történő szaporítására.

A „Balatoni hal” földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. A „Balatoni hal” fogassüllő húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda).

A „Balatoni hal” földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó „balatoni sudár” vagy „varászlói tükrös” államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni. A „Balatoni hal” földrajzi jelzéssel ellátott ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető.